Zidana peč

Zidana peč

Peč zidana z ročno delanimi zidaki, je zelo preprost in učinkovit način za ogrevanje prostorov in vode, ki je star že več tisoč let. Glavna značilnost teh peči je, da prostor ne ogrevajo s konvekcijo ampak z oddajanjem – sevanjem toplote (podobno kot sonce). Oddajanje toplote lahko traja tudi do tri dni. S takšnim načinom ogrevanja ne pride do kroženja zraka (in z njim do prahu), kjer se topel zrak dviga proti stropu ljudje pa živimo pri tleh ampak toplota, ki seva iz peči, prostor ogreje enakomerno.
Z ognjem v peči hiši ponovno vračamo element ognja, ki pomeni transformacijo ( transformira trdo stanje v plinasto) in je zaradi tega pomemben del človeškega bivanja. Peč je po navadi center dogajanja in sprostitve, s pravilno umestitvijo v prostor in njeno obliko pa da le temu drugačno dimenzijo.

Ostale prednosti takšne peči so:

-   izkoristek je od 80 do 90%

-  vanjo lahko naložite tudi do meter dolga polena, kar  pomeni, da s pripravo drv za kurjavo ni veliko dela in da jih na ogenj nalagamo samo 2 do 3x na dan

- s premišljenim arhitekturnim načrtovanjem je peč lahko edini = centealni grelni element v hiši (pomemben preračun kubikature peči in hiše)

- primerne so za peko pic, kruha….in kuhanj

- na zidano peč lahko priklopimo ogrevanje na klasične radiatiorje

- s pomočjo kanalov lahko hišo ogrevamo toplozračno