Slama

IMG_7567

Slama v glavi?? NE!! Zgodba o volku in treh prašičkih?? NE !! To so pravljice za nepoučene ljudi, ki izgubijo sleherni dvom, ko enkrat stopijo v hišo, ki je izolirana z balami slame in znotraj ometana z ilovico ter zunaj z apnom.

Miške?? NE!! Zaradi stisnjenosti bal pri baliranju in pri vgradnji nimajo prostora, kjer bi bivale in če je zunanji omet pravilno izveden, ne morejo priti v steno, ker ni lukenj.

Razne žuželke, bakterije, glivice?? NE!! Slamo je potrebno stisniti v balo v ustreznih vremenskih pogojih – vročina, vlaga… Kar poglejte strehe iz slame. Včasih so zdržale 40 – res da z vzdrževanjem – in več let na dežju, snegu, soncu in ledu in koliko zdrži slama pravilno vgrajena v steno? Več generacij. Ste kdaj pospravljali staro slamo skladiščeno več 10 let? Če ste in če je bila na suhem, ste opazili, da praktično ni sprememb, ni živalic in žuželk. To pa zato, ker je slama praktično že les in nima hranilnih snovi, in je zato nezanimiva za živa bitjeca.

Gori?? Niti pod „razno“. V Nemčiji so naredili test in steno iz bal ometano z ilovico izpostavili 800 stopinjam. In kaj se je zgodilo?? Po 90. minutah se je iz stene začelo KADITI, ker je prisotnega premalo kisika, da bi se ogenj razplamtel.
( Test je bil opravljen na inštitutu za raziskavo materiala IBMB MPA v Braunschweigu v Nemčiji).

Je topla?? Zelo. Koeficient toplotne prevodnosti je 0.14W/m2K, kar ustreza standardom pasivne gradnje. Hiša iz zidakov, ki je izolirana z 12 cm debelo umetno izolacijo ima koeficient 0.29/m2K.

Je glasna?? Ne!! Zvočna prehodnost je 55dB.

Potres?? Zelo varna!! Na univerzi v Nevadi so SAMONOSNO (brez lesene konstrukcije) konstrukcijo izpostavili potresu moči 7,9 stopnje in zemeljskemu tresenju 0,82g (dvakrat več kot v Pakistanu l.2005) in kaj se je zgodilo?? Hiša iz bal slame BREZ lesene konstrukcije se NI porušila. Poglejte na Youtubu.

Veter?? V raziskovalnem centru za gradbeništvo na Univerzi v New South Waels, Avstralija so steno iz bal in ilovice napihali z 215km/h in je zdržala.

Kaj pa EKO-LOGIKA?? Ko zgradite takšno hiško, 10x manj onesnažite okolje iz vidika sedanjosti, ko se hišo gradi in prihodnosti, ko je hiša dotrajana.

Zgodovina? Uh, uh 100-letna! In še dandanes stojijo te hiše. Prvi graditelji so nizozemski priseljenci v S. Ameriko, ki so z iznajdbo balirnega stroja na konjsko vprego prvi začeli postavljati takšne hiše. To znanje je malo zaspalo, vendar se zadnjih 25 let hitro uveljavlja in v V. Britaniji bodo v kratkem začeli z gradnjo velikih nakupovalnih centrov, drugače pa po Evropi stoji že več kot 4.000 stanovanjskih objektov. Veliko sredstev je bilo vloženih in se vlaga v raziskave bale slame ometane z ilovico, apnom, cementom….

Slama je izredno hvaležen in trpežen naravni gradbeni material. Primerjali so odpornost slame, žagovine, oblancev in papirja na vlago. Slama zaradi prisotnosti silicija daleč prekaša vse tekmece.

Ali lahko povzroča alergije? Alergije so namreč v porastu. V kombinaciji z ilovnatim ometov slamnata stena ni alergena, kajti ne vsebuje škodljivih, agresivnih in alergenih primesi in je zato koži in dihalom prijazna.