Les

les

Les je ogrodje vsake zdrave hiše.

V Sloveniji imamo zelo velik odstotek površine pokrite z gozdom. Zato bi morali dati več poudarka na izkoriščanje teh naravnih danosti, saj je les sam po sebi obnovljiv vir. Je vsestranski za uporabo od lesnopredelovalne industrije pa vse do gradbeništva, z ostanki pa lahko grejemo svoje domove.

V gradbeništvu je nepogrešljiv material zaradi svoje prožnosti ter statičnih lastnosti. Po navadi ga uporabljamo za nosilno konstrukcijo, le-ta je izredno trpežna in se priporoča tudi na potresno ogroženih območjih.

Za konstrukcijo se uporabljata bor ali smreka, ki sta lahko strojno ali zračno sušena. Sečnja mora biti opravljena pozno jeseni ali pozimi, ko drevesa počivajo in v njih ni tekočin. Na ta način se ognemo možnosti razvoja žuželk in zajedavcev.

Prav tako se les lahko uporabi za izdelavo temeljev (hrast, kostanj, akacija) saj je les, ki ni izpostlavjen močnim sončnim žarkom, mrzlim zimskim temperaturam in močnemu deževju zelo obstojen. Vse prekmurske cimprane hiše so nekoč bile zgrajene na kostanjevih ali hrastovih temeljih in večina teh temeljev je še danes “nedotaknjenih” saj sta pod zemljo  vlaga in temperatura vse čas stalna kar ne uničuje lesa. Znano je pravilo, da se suh les (torej les, ki bo sušen) seka pozimi, moker les (les, ki bo vgrajen v vlažno okolje – temelji) pa poleti, ko les vsebuje čim več tekočin.

Les se lahko uporabi tudi kot dekoracija notranjih prostorov. Predvsem organske veje in stebri naredijo notranjost hiše posebno in edinstveno.