Živa hiša iz slame

Hiša iz slamnatih bal
Zgodovina gradnje s slamnatimi balami

Zgodovina gradnje z balami slame sega v drugo polovico 19. stoletja, ko so v severni Ameriki začeli uporabljati prvi balirni stroj na konjsko vprego. Iz tistega časa še sedaj stojijo hiše, ki so še vedno naseljene. Nato je nekako vse potihnilo in v zadnjih 30. letih gradnja z balami slame doživlja pravi preporod. Zaradi dejstva, da so po drugi svetovni vojni odstranili ilovico in slamo iz vseh gradbenih predpisov povsod v zahodni Evropi so privrženci – inženirji slamnate gradnje morali opraviti vsa potrebna testiranja, ki so potrebna v gradbeništvu, da so pridobili vse certifikate za balo slame ometano z ilovico ali apnom kot gradbeni material. Ti certifikati in testiranja dokazujejo, da takšna gradnja ustreza gradbenim predpisom in da je varna.

Deviški gradbeni materiali

Bala slame, les in ilovica, ki jih uporabljamo pri gradnji so t.i. deviški materiali, kar pomeni, da niso šli skozi proces prefabrikacije, t.j. toplotne in kemične obdelave. So ŽIVI materiali, ki PODPIRAJO bivajoče v njihovem obstoju. S takšnimi materiali so gradili tudi v preteklosti in prav ta zgodovina nam da potrditev, da so ti materiali zelo obstojni, ki je ne more dati noben sodoben laboratorij. Pri gradnji združujemo izročilo preteklosti in zahteve sodobnega človeka, ker se zavest na vseh ravneh človeštva dviguje.

Način gradnje

Pri našem načinu gradnje se najprej postavi leseni skelet s streho, ki lahko stoji na betonskih ali lesenih temeljih z betonsko ali leseno ploščo. Med stebre konstrukcije, ki mora biti pravilno zavetrovana s posebno tehniko zložimo pravilno zbalirane bale slame in jih nato omečemo. Znotraj so ometi vedno ilovnati, zunaj pa ilovnato-apneni. Ilovico skopljemo na gradbišču samem ali pa v bližnji okolici in mora biti pred nanosom pravilno pripravljena. Takšne stene imajo 55cm končne debeline in so vrhunsko izolativne. Bale slame uporabljamo tudi za izolacije podov, stropov ali strehe. Z ovojem hiše iz slamnatih bal lahko s pravilno vgradnjo dosežemo toplotne vrednosti, ki so primerljive s “pasivno gradnjo”.

Hitrost gradnje je odvisna od investitorja in od pristopa, ki ga izbere. Brez težav se da takšna hiša zgraditi v obdobju od zgodnje pomladi in do zime, če je le organizacija prava. Lahko pa traja tudi več let ne, da bi bila povzročena kakšna škoda.

Potrebno je poudariti, da s takšnim načinom gradnje ne zlorabljamo besed kot so EKO, BIO, NARAVNO, ORGANSKO…ampak jim dajemo tisti izvorni pomen. S takšno gradnjo onesnažimo okolje tudi do 10x manj kot s konvencionalno gradnjo in z vsemi sistemi kot so zidana peč, rastlinska čistilna naprava in domača elektrarna lahko bivajočim omogočimo tudi neodvisnost.

PREREZI STEN


 • 1 ZUNANJA STENA DEBELINE 55cm
  1

  - Polnilo: slamnate bale

  - Konstrukcija: skrita ali vidna

  - Izolativnost: U = 0,12 W/m2K (pasivna stena)

  - Debelina: 55cm

 • 2 ZUNANJA STENA DEBELINE 63cm
  4

  - Polnilo: slamnate bale, slama z ilovico (dodatni predel za inštalacije)

  - Konstrukcija: skrita

  – Izolativnost: U = 0,10 W/m2K (pasivna stena)

  - Debelina: 63cm

 • 3 ZUNANJA STENA POLJUBNE DEBELINE
  5

  - Polnilo: slama z ilovico

 • N1 NOTRANJA STENA
  6

  - Polnilo: slama z ilovico ali pesek

  - Debelina: min. 20cm

 • T1 TALNA PLOŠČA DEBELINE 65cm
  T1

  - Polnilo: slamnate bale

  - Izolativnost: pasivni standard

  - Debelina: 65cm

 • S1 STROPNA PLOŠČA DEBELINE 65cm
  T2

  - Polnilo: slamnate bale, slama

  - Izolativnost: pasivni standard

  - Debelina: 65cm

 • S1 STROPNA PLOŠČA DEBELINE 98cm
  T3

  - Polnilo: 2x slamnate bale, slama

  - Izolativnost: pasivni standard

  - Debelina: 98cm