Cimprana hiša

1_IKONA

Z večletnim raziskovanjem prekmurske tradicionalne gradnje smo pridobili veliko znanja in izkušenj za izvedbo in obnove cimpranih hiš. Največ dragocenega znanja so ponudile večkratne udeležbe ob rušitvah takšnih hiš in pa pričevanja starejših ljudi, ki živijo ali so živeli v hišah starih stoletja ali več. To staro tradicionalno znanje povezujemo s pridobljenim strokovnim znanjem in na ta način ustvarimo hišo, ki združuje dolgoletno tradicijo in smernice današnjega bivanja.

Cimprana gradnja je bila značilna za SV del Slovenije in je s sodobnim pristopom do gradnje danes primerna tudi za ostale dele naše dežele. V bistvu je to popolnoma lesena hiša sestavljena iz brun, ki so lahko pokončne ali pa ležeče. Včasih so bila ta bruna grobo obtesana in ometana z ilovico ter prebeljena z apnenim beležem, ki so ga sproti obnavljali. Krita je bila z rženo slamo.

Tako zgrajena hiša danes ne zadosti toplotnim standardom zato smo se v podjetju odločili, da tesno prilegajoča se bruna toplotno izoliramo s trstičnimi ploščami, ki jih nato znotraj omečemo z ilovico in zunaj z apnom. Značilnost cimprane hiše je, da so stene ravne vendar jih z ometi naredimo rahlo valovite, kote pa zaoblimo.

Bistvo takšne hiše je, da nam omogoča udobno in zdravo bivanje v naravni hiši iz živih materialov, ki s sodobnim pristopom preteklost poveže s sedanjostjo in jo umesti v prihodnost.

PREREZI STEN


 • 1. ZUNANJA STENA – pogled iz notranje strani
  cimpre_33_Z

  - Debelina: 33cm

 • 2. ZUNANJA STENA – pogled iz zunanje strani
  cimpre_33_N

  - Debelina: 33cm

 • 3. NOTRANJA STENA:
  cimper notri

  - Debelina: 17cm